Hier bent u:
Botenloods > Actueel > Geen categorie > Er zijn zonnecellen op het dak geplaatst. De loods produceert energie!

Er zijn zonnecellen op het dak geplaatst. De loods produceert energie!

 

 

Een heel geschikt dakDSC00166
Er bestond al een hele tijd het plan dat we zelf elektra moesten gaan opwekken met zonnecellen. Het dak van de loods is daar buitengewoon geschikt voor: pal op het zuiden en onder een goede hoek. En zonder gebouwen of bomen om de boel te bederven met schaduw. Maar de ontwikkelingen gingen zo snel dat als we een plan hadden bedacht er al weer een nieuw mogelijkheid of aanbieder was opgedoken. Maar voorjaar 2017 hebben we de knoop doorgehakt: we plaatsen zonnecellen en kiezen voor een leverancier die alles levert en ook monteert. Het werd de Zonnefabriek.

 

 

Zeventien cellenCellen 2018-1
Als u de foto hierboven bekijkt, ziet u ze misschien wel helemaal niet, ze vallen namelijk helemaal niet op. Bijna de zelfde kleur als het dak, de zelfde hoek en onopvallend vlak onder de lichtstraat geplaatst. Dat was nog een hele uitzoekerij, het dak is groot genoeg voor nog veel meer cellen maar de aansluiting op het elektranet staat geen grotere capaciteit toe dan de hoofdmeter aankan. vandaar slechts zeventien cellen, genoeg om het hele gebruik door de loods te compenseren. Dat is ongeveer 4000 kilowattuur per jaar.

 

 

 

 

Cellen 2018-2jpgInstallatie en monitoring
Over de werkzaamheden van de Zonnefabriek niets dan lof. Ze kwamen, deden en binnen een dag: klaar was Kees. Het werkte direct en het is blijven werken. De leverancier zorgde voor de aanmelding bij Nuon, onze stroomleverancier, en zorgde voor een monitoring via een wifi verbinding zodat we nu zelfs thuis kunnen kijken hoeveel elektra we op een dag hebben opgewekt. We hoeven ons niet meer bezwaard te voelen als we eens een keer vergeten het licht uit te doen.  We wekken ongeveer evenveel stroom op als we verbruiken. Een feest!

 

 

De Haven.
We laten het hier niet bij. Ook de Buurthaven gaat zonnecellen op het dak van loods plaatsen. Er wordt in de haven niet zoveel elektra gebruikt als in de loods maar toch nog een hele hoop. En op het dak is nog plaats genoeg. We zijn al met de voorbereidingen begonnen.