Hier bent u:
Botenloods > Projecten > Kingston Lobsterboat

Kingston Lobsterboat

 

 

Lobsterboat
Er is tot juni 2009 een Kingston Lobsterboat afgebouwd in de Loods. Sinds eind april 2007 was ze binnen. Het schip is geheel door de eigenaar gebouwd maar op de plek waar dat aanvankelijk gebeurde moest hij weg en daarna is hij verder gegaan in de Botenloods. Het schip is bijna geheel van eikenhout. Er werd met een buitengewone nauwkeurigheid aan dit schip gewerkt en de resultaten daarvan trok veel bekijks en bewondering. Het moest een tweemaster worden!

 

 

Nauwkeurig werk
Dit type schip heeft een midzwaard. De kast ervoor is eerst gemaakt en daarna zijn op de plaats waar de bun hoort te zitten twee kastjes aangebracht die samen met het midzwaard de oorspronkelijke bun vervangen. Dit alles met zwaluwstaartverbindingen! Vervolgens waren de mastvoeten en diverse wrangen aan de beurt. Allemaal op de halve milimeter nauwkeurig.

 

Aanmoedigingsprijs
Nadat de dekbalken in de loop van 2007 zorgvuldig pas waren gemaakt was het dek aan de beurt. Latten van Oregon-pine met tussenruimte om de naden te kunnen breeuwen. De centrale dekbalk heeft een fishbone vertanding. In de loop van juli en augustus 2008 verscheen een wonderschoon plaatje. Op de nieuwjaarsborrel 2008 kreeg de bouwer de aanmoedigingsprijs. Dat aanmoedigen was niet echt nodig: ditmaal hadden we een buitengewoon gedisciplineerde bouwer in huis! Ook was hij bezig met het handmatig naaien van de zeilen. Met eigengeteerd garen. Een vreugd, alleen al vanwege de heerlijke ouderwetse teerlucht in de Loods.

 

 

 

Klaar

Eind juni 2009 was het dan zover: alles was af. De twee masten en de sprieten die erbij horen, het grootzeil, het midzwaard en het roer, alles. Op 27 juni 2009 was het zover: twee weken na de feestelijke tewateralting van de Poolvos, een ander schitterend project in de Loods, was het de beurt van de lobsterboat. Er waren een heleboel vrienden, kennissen, familileden en belangstellenden naar de Levantkade gekomen om te helpen het schip handmatig in het water te leggen. Op een kar werd het naar de buurthelling gereden en daar werd de grote mast er op gezet met zeil en al. De bazaan werd nog even weggelaten.

 

projecten-lobsterboat10

 

Doop

Daarna volgde de verplichte doop, uitgevoerd door een van de nichtjes en na een toast met champagne gleed de Kingston Lobsterboat voor de eerste maal het water in. Vergezeld van zijn nichtjes zeilde de bouwer direct de haven uit voor de maidentrip. Een prachtig gezicht.

 

Wij wensen het schip een behouden vaart.

 

 

 

 

Lobsterboat