De sailing row cruiser in aanbouw

Weer een bijzonder project in de loods. Er wordt een zeewaardige roeiboot gebouwd.

 

 

Oceaanroeien
We hebben sinds enige tijd een bijzonder project in de loods. De bouwer, Wendel Röntgen, is begonnen aan de bouw van een zeil-roeiboot. Dat is op zich niet zo heel bijzonder, maar Wendel zelf is het wel: hij is een paar jaar geleden samen met een vriend de Atlantische oceaan over gestoken, van de Canarische eilanden naar de Antillen.

Op 10 december 2006 gaan Gijs en Wendel de uitdaging aan om in een zelf gebouwde roeiboot van La Gomera, een van de Canarische eilanden,naar Sint Maarten te roeien. Voor de tocht van ruim 5200 kilometer gebruikt het team een tweepersoons roeiboot, die speciaal is ontworpen voor het varen op zee. Naast het avontuur dat deze roeiers voor ogen hebben, roeien zij ook voor het goede doel, MS Research. Na de race wordt de boot verkocht en de opbrengst gaat naar de stichting MS Research.

 

Voor een verslag van deze tocht zie:  http://www.oceaanroeien.nl

 

We laten Wendel zelf aan het woord:

 

 

Over de Atlantische Oceaan
10 jaar geleden heb ik samen met mijn vriend Gijs een roeiboot gebouwd en zijn we  de Atlantische oceaan overgeroeid. Bij mij begon het weer te kriebelen zowel qua bouwen als de behoefte aan nautische avonturen. Dit keer wel wat dichter bij huis.

De botenloods, een magische plek, en ik ben er nu aan het bouwen. Het was nog niet makkelijk om “binnen” te komen. Vier jaar terug stond ik met een brullende kinderwagen en nog een notoire niet-willer op de arm aan de deur. Met de stamelende mededeling dat ik gedroomd had. Voor de portier alarmerend genoeg om mij met een “er is geen plek” huiswaarts te sturen.

 

 

 

Ontwerpen, printen, frezen
Nu, met een goed plan en kinderen met een volle eigen agenda was ik succesvoller. Na een taaie start, ik wilde de boot zelf frezen en moest daarvoor veel op de computer werken.  Waarbij ik veel heb geleerd bij Makerspace. Ik ben nog aan het bedenken welke onderdelen ik daar 3D zou kunnen (leren) ontwerpen en printen. Inmiddels staan er de contouren van mijn sailing row cruiser. Een roei/zeil trimaran waar je ook nog op kunt slapen.

De sailing row cruiser combineert een redelijke zeilsnelheid met de mogelijkheid om lekker te roeien en bied een Spartaanse slaapgelegenheid. Ik zie mijzelf nu al zwerven over de Wadden of de Bretonse kust ontdekken.

 

 

 

Stich and Glue
Voordat het zover is eerst nog hard aan de slag met de romp. De boot wordt “stich and glue” gebouwd.  De afgelopen maand alle gangen met elkaar verbonden door middel van 500 messing draadjes. In deze tijden van onthaasting en mindfulness een geweldige klus. Komende periode lijm ik het geheel aan elkaar en kunnen de draadjes weer verwijderd worden.

Daarna volgt het bekleden van de romp. Hiervoor wil ik vlas en bio epoxy gaan gebruiken.

 

Meer informatie over zelf frezen en printen: https://zb45.nl/

Meer informatie over het ontwerp: https://angusrowboats.com/

 

 

 

 

Hieronder stelt Wendel zich zelf voor:

Ik stel mij graag even voor. Ik woon met Linda en mijn twee dochters in de Blankenstraat. Spelen op en in het water doe ik al mijn hele leven. Mijn vader werkte als ontwerper bij het Scheepvaartmuseum waar ik als baby al rond mocht kruipen terwijl de mannen van het zeemannen bankje een oogje in het zeil hielden. Hier heb ik ook mijn eerste boot gebouwd tijdens een wedstrijd “quick and dirty boatbuilding”. In een ochtend met multiplex, ijzerdraad en twee oliedrums een boot bouwen. Het geval was dermate onbetrouwbaar dat mijn tante mijn plaats als kapitein in moest nemen.

Toch duurde het tot mijn 16e voordat ik zelf een boot had. Mijn vader verklaart dit doordat hij zelf meer een “armchair traveller” is. Ik ben wat praktischer van aard. Wat ik wel van hem heb geleerd is dat je de dingen die je verzint zelf kunt maken. Tijdens mijn studie ben ik gaan roeien in sloepen, want ik nog steeds doe met dezelfde jongens. Met deze jongens heb ik in wisselende samenstelling vele roei avonturen mogen beleven. Waddenzee, Noordzee en de Atlantische Oceaan behoren tot ons vaarwater. Meer over dit laatste op oceaanroeien.nl

Nu mijn dochters groter worden ontstaat er weer ruimte voor bootjes avonturen. Weer een oceaan oversteken is misschien nog wat groot gedacht, maar een spannend bootje voor de kust en wadden is ook leuk. Het prettige van de boot is dat ik hem zelf kan bouwen. De helft van het avontuur zit in het maken. En tussendoor dromen en plannen maken. Douarnenez lijkt mij een mooie bestemming…

Tot het zo ver is mag ik nog een hoop oplossingen bedenken voor “problemen” die ik nog niet ken. Laverend tussen gezin, werk en andere activiteiten. De botenloods is hiervoor de perfecte plek.